Jak się okazuje – nawet kakao może być suplementem diety. Zgodnie z najnowszymi badaniami, jego regularne spożywanie może wiązać się z… mniejszym ryzykiem demencji w podeszłym wieku. Chroni mózg przed uszkodzeniami lepiej, niż niejeden lek.
Kakao, tak jak kawa, daje nam sporo energii i poprawia koncentrację. Dzięki temu myślimy sprawniej, logiczniej, stać nas na lepsze pomysły.
Regularność
Badacze podają nam informacje, jakoby picie kakao zapobiegało rozwojowi Alzheimera. Ponoć codzienna, niewielka ilość sprawia, że dochodzi do mniejszych uszkodzeń w mózgu.
Przeciwutleniacze
W kakao znajdują się liczne przeciwutleniacze. Zapobiegają one procesom starzenia się komórek i chronią przed rozwojem Alzheimera. Dzięki polifenolom powstaje bardzo mało blaszek amyloidowych.
Wspomniane blaszki doprowadzają do licznych uszkodzeń w obrębie komórek nerwowych, co z kolei bezpośrednio przedkłada się na zwiększone ryzyko choroby w późniejszym wieku. Wszystkie badania pochodzą z magazynu „Journal of Alzheimer Disease”.

Previous post Po co noworodkom suplementy?
Next post Suplementy nie tylko dla mięśni