Odchudzając się i trenując musimy dostarczać organizmowi odpowiedniej ilości białka. Trenując bardzo intensywnie może być konieczne wykorzystanie białek w proszku, nie będzie możliwe dostarczenie białka z samego jedzenia. Są rożne rodzaje białek. Białko serwatkowe jest odpowiednie jako posiłek po treningowy, jest szybko trawione i szybko dostarcza porcji aminokwasów do zmęczonych mięśni. Istnieje także kazeina. Jest to białko mleka, odtłuszczone i oczyszczone z laktozy. Od białka serwatkowego różni się tym, że jest dużo dłużej trawione. Po dostaniu do żołądka zmienia konsystencję na grudowatą, galaretowatą, dzieje się tak po zetknięciu z kwasami trawiennymi. Przez to kazeina długo zalega w żołądku, długo trawi się i przez długi czas, stopniowo dostarcza aminokwasów do krwioobiegu. Inną opcją jest stosowanie kazeiny w postaci przekąski w długich przerwach między posiłkami. Kazaina wspomaga procesy odchudzania. Reguluje trawienie oraz wzmacnia termogenezę organizmu – tłuszcz jest spalany szybciej. Nadmierne spożycie może prowadzić do rozstroju żołądka.

Previous post Rzepka jak o nią dbać ?
Next post Dawkowanie kreatyny